Copyright 2022 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

Сурвакането е древен български обичай, който се извършва в първите часове на Новата година, за да е по-добра и успешна, с повече здраве, любов и благополучие. Сурвакницата всъщност е магическата пръчица на българите. Прави се от дрян и това не е случайно. Дрянът цъфти първи и дори и в най-студената зима е отрупан с пъпки, символ на пролетта и младостта. А плодовете му узряват най-късно, което пък било смятано за символ на мъдростта. Така като че ли дървото съединявало целия човешки живот - от младостта до мъдростта на старостта.

Вярвайки в магическа сила на сурвачката, учениците от 1. до 4. клас спазиха традицията и организираха изложба на сурвачки. Здрави, пъстри, красиви, традиционни и модерни, изделията впечатлиха и журито, в състава на което имаше и представители на Ученическия съвет.

Откриването на изложбата се състоя на 17.12.2018 г. във фоайето на II етаж в начален етап. Г-жа Манчева поздрави учениците и колегите за чудесната инициатива и изрази своето възхищение от творческия труд на малчуганите и техните родители и учители. Обяви класирането в конкурса "Най-оригинална сурвачка" и връчи наградите на отличените ученици:

I място - Александър Любенов (3.а), Доника Дочева (1.г), Иван Гачев (2.в)

II място - Павел Иванов (4.а), Виктория Василева (3.б), Васил Шиндарски (3.а)

III място - Даниел Величков (2.в), Красимир Василев (1.б), Васил Пламенов (4.в), Натали Ботева (2.б)

Всички участници в изложбата получиха грамоти и лакомства.

Галерия