Copyright 2019 - СУ "Хр.Ясенов" гр.Етрополе

На 19.12.2018 г. във физкултурния салон на СУ „Христо Ясенов“ се проведе спортно-забавно състезание „Бързи, смели, сръчни, умни“. То е част от коледните инициативи в училище, както и от програмата, заложена в подписаното на 09.03.2018 г. рамково споразумение за сътрудничество между Регионалното управление на образованието – София-регион и Национална спортна академия „Васил Левски“.

Спортният празник бе уважен от г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София- регион, от професор доктор Лозан Митев – преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“, както и от Стефан Борисов – зам.-кмет на Община Етрополе и член на Обществения съвет към училището,  Ани Спасова – старши експерт по физическо възпитание и спорт в Регионално управление на образованието – София-регион, Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“ в Община Етрополе, преподаватели по физическо възпитание и спорт и студенти от НСА.

В очакване на надпреварата състезателите от 5. клас и техните отговорници, ученици от 11.в клас, заеха местата си:

  • отбор „Олимпийци 07“ от 5.а с капитан Стефан Даков и отговорник Андрей Пенков;
  • отбор „Бързите пирати“ от 5.б клас с капитан Николай Николаев и отговорник Стилиян Чипев;
  • отбор „Коледните Ясеновци“ от 5.в клас с капитан Цвети Петрова и отговорник Коци Палавеев.

Състезатели и гости с уважение изслушаха Ясеновския химн в изпълнение на училищна вокална група. Водещите приветстваха присъстващите и споделиха, че състезанието се провежда в два етапа:

  • забавна викторина „Аз знам...“ – участниците вече са показали своите знания върху учебния материал в 5. клас (в актовата зала на училището);
  • спортно-забавни щафетни игри и майсторско управление на велосипед.

Водещите представиха и журито в състав: Васил Василев – изпълнителен директор на волейболен клуб „Етрополе“, Кати Дочева – председател на Сдружение „Туристическо дружество – Етрополе“, Ралица Ботева, Васил Пешев и Христо Стаменов – учители по физическо възпитание и спорт, след което дадоха думата на г-жа Манчева – директор на училището, да открие състезанието.

И то започна с първата игра „Бързи, смели, ловки“. Залата бурно аплодираше и подкрепяше участниците. Последва специален музикален поздрав от Цвети Григорова – капитана на отбор „Коледни Ясеновци“, след което журито обяви резултатите. Стартира и втората игра „Майсторско управление на велосипед“, в която се отчитаха бонус точки за добро време и наказателни точки за неправилно управление. Докато журито определяше победителите, водещите организираха викторина с публиката, която включваше въпроси, свързани с Олимпийските игри, и разбира се, раздаваха награди. Третата игра постави на изпитание бързината и съобразителността на състезателите, но и ги предизвика всеки сам да „вземе“ своята изненада без използване на ръцете. Участниците се справиха чудесно. И докато чакаха оценката на журито, завъртяха едно право българско хоро.

Състезанието беше много забавно, но и оспорвано. И трите отбора показаха спортен дух и желание за победа. И резултатите го показаха – разликата в крайното класиране се оказа минимална. Отбор „Олимпийци 07“ зае I място с 55 точки. На II място се класира отбор „Бързите пирати“ с 54 точки. Третото място достойно зае отбор „Коледни Ясеновци“ с 52 точки.

Професор доктор Лозан Митев благодари на всички участници за старанието и емоцията, които вложиха в игрите, за борбения дух, за спортсменското поведение и изрази готовност за бъдещи съвместни инициативи.

Г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София- регион, поздрави всички с настъпващите празници, благодари на Община Етрополе и СУ „Христо Ясенов“ за гостоприемството, както и на представителите на Националната спортна академия за ползотворното сътрудничество. Подчерта, че в изпълнение на програмата се предвиждат съвместни дейности в сферата на физическото възпитание и спорта в региона на Софийска област, сред които разработване на регионални и национални проекти с фокус спорт, обучение за повишаване на квалификацията на учители по физическо възпитание и спорт, експертно сътрудничество и методическа помощ в полза на училищното образование и други аспекти.

Аплодисментите на публиката се сляха с песента – символ на играта „Бързи, смели, сръчни“:

          Ние битките обичаме – битки слънчеви и снежни.
          Във атаки смело тичаме, но в атаки без гърмежи.

Галерия