Copyright 2024 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

С много настроение и усмивки на 28.02.2023 г. в СУ „Христо Ясенов“ – гр. Етрополе, се проведе училищният кръг на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език в две възрастови групи – Spelling Bee и Spelling Bee Junior.

Благодарим на участниците от 4., 5. и 6. клас, които за първи или пореден път се включиха в тазгодишната надпревара по спелуване на думи и положиха усилия да се представят достойно.

Благодарим на диктора Грег Кларк от Нова Зеландия за съдействието и топлото отношение, както и на учителите по английски език, които подготвяха участниците – г-н Вълов, г-жа Станева и г-жа Бърковска.

В първа възрастова група – Spelling Bee Junior, се включиха 8 ученици от 4. клас. Победител е Йоанна Петрова от 4.в клас, а на второ място се класира Ивияна Тодорова от 4.б клас.

При по-големите (12 ученици от 5. и 6. клас) училищен шампион стана Ема Борисова от 5. в клас, която спелува правилно думата spoil и победи Никол Спасова също от 5. в клас в оспорван шампионски кръг. През миналата учебна година Ема Борисова се представи отлично във финалния етап на националното състезание в първа възрастова група (2.-4. клас ), което се проведе в гр. София.

Победителите ще продължат участието си в регионалните кръгoве на състезанието, които ще се проведат на 25 и 26 март 2023 г. в София.

Пожелаваме успех на нашите „пчелички“ финалисти и нека най-добрите победят!

Весело жужене на всички!

Текст: Стефка Станева, учител по английски език

Галерия


Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 4200 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 267 училища в страната от 17 до 28 февруари 2023 г. Участниците се подготвят още от началото на месец ноември по предварителен списък от 500/250 думи.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България се провежда за 13-та година и е любимо на хиляди ученици в цялата страна.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”, в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката.