Copyright 2021 - СУ "Хр.Ясенов" град Етрополе

Годината е 2020. Денят - 15 септември! Първият учебен ден! Необичаен е..., но все пак празничен!

Детските усмивки на първокласниците го озаряват, а вълнението на зрелостниците е осезаемо. Те заедно със своите родители и учители първи заeмат местата си в двора на училището в трепетно очакване на началото...

Звучи химнът на Република България и националният ни флаг поема към висините. Традиционно с Ясеновския марш се посреща знамето на училището. С любов и грижа директорът г-жа Мила Манчева приветства най-малките и най-големите възпитаници на гимназията. Заместник-кметът на Община Етрополе Станка Димитрова поднася поздравителен адрес от името на г-н Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе. Приветствие отправя и г-н Владимир Александров, представител на Обществения съвет към училището.

По стара българска традиция следва празничен водосвет за здраве и благоденствие. И... прозвънява училищният звънец. Учениците от дванадесети клас повеждат първолаците към класните стаи, за да отбележат заедно първите им стъпки към едно ново начало.

На двора отново се подреждат учители и ученици - осмокласниците, някои от които за първи път са в нашето училище. Звучи Ясеновският марш. Г-жа Манчева ги приветства с усмивка и надежда, че новият етап от пътя на тяхното съзряване ще е вълнуващ и успешен. Г-жа Станка Димитрова също ги приветства. Бие звънецът. По стар български обичай на прага на училището ги посрещат с хляб и сол.

Химнът на училището звучи и за учениците от пети клас. Г-жа Манчева им пожелава здраве, успехи и детски устрем. Следва и специалният поздрав от мажоретния състав. Училищният звънец отново бие и дъхавият залък хляб със сол, с който посрещат петокласниците на прага, е знак на надежда за здрава и спорна учебна година.

Другите... Другите ученици вече са там, в своите класни стаи, и развълнувано споделят истории с дъх на лято и мечти.

Училището е пълно! Учебната 2020-2021 година започва!

Снимки можете да видите в сайта на община Етрополе и в Balkanec.bg